• Най-добрите храни за преди тренировка

  Логиката казва, че ако искаш да влезеш във форма, трябва да намалиш калориите. Само че това не е точно така, особено преди тренировка. Тогава ти трябват сили, затова е добре да хапнеш нещо малко.

  Разбира се, става дума за леко похапване – преяждането преди тренировка може да бъде много неприятно и опасно за здравето.

  Ако си хапнал леко преди тренировка, това предотвратява падането на нивото на кръвната захар, което от своя страна може да доведе до преумора и замаяност.

  Но не е достатъчно просто да хапнеш нещо. Храната ти преди тренировка трябва да е такава, че да увеличи силата и издържливостта ти и така да направи тренировката ти още по-пълноценна. Например:

  Банани

   

  Бананите са богати на бързо усвояеми въглехидрати, които директно зареждат организма ти с енергия. Също така, те са богати на калий, който спомага за правилните функции на нервната и на мускулната системи. Тъй като калият не се задържа много дълго в организма, един средно голям банан преди тренировка е достатъчен.

  Можеш например да съчетаеш един банан с малко кисело мляко и 30 минути след тази малка закуска да излезеш да тичаш.

  Овесени ядки

  Те са богати на фибри, което означава, че спомагат за постепенното отделяне на въглехидратите в кръвообращението ти. Това съдейства за поддържането на постоянни нива на енергийните ти запаси по време на цялата ти тренировка.

  Освен това, овесените ядки съдържат B-витамини, които спомагат за превръщането на въглехидратите в енергия.

  Хапни една малка купичка овесени ядки поне 30 минути преди тренировка за най-добър резултат.

  Пълнозърнест хляб

  Това е друг полезен източник на въглехидрати, който може да се съчетае с различни храни. За допълнителна порция въглехидрати – т.е., енергия – намажи малко мед или сладко върху филия пълнозърнест хляб. Ако пък предпочиташ да си набавиш и малко протеини, добави филийката към едно твърдо сварено яйце или към парче чисто месо.

  Ако ще хапваш филия с нещо, това е най-добре да стане 45 минути преди тренировка.

  Плодови шейкове

  Те също имат високо съдържание на въглехидрати, както и на висококачествен протеин. Освен това са лесни за приемане и се усвояват бързо.

  Ако имаш блендер, можеш сам да си направиш плодов шейк (или така нареченото smoothie) от малко кисело мляко и плодове. Можеш да добавиш и плодов сок.

  Хубавото на комбинацията от въглехидрати и протеини е, че първите ти дават бърза енергия за тренировката, а вторите са ти полезни след нея, когато предотвратяват мускулната преумора.

  А какво да не ядеш?

  Тези храни са примерни и дават най-обща представа за това кое ти се отразява добре преди тренировка.

  А кои храни не ти се отразяват добре?

  Твърде мазните храни са нещо, което при всички случаи е добре да избягваш. Те остават дълго време в стомаха, причинявайки тежест и умора.

  Също така, въпреки несъмнените ползи от въглехидратите, не е добре да си ги набавяш от захарни изделия. Те ще доведат до бърз скок, но и до бърз спад на енергията ти.

  И, разбира се, много внимавай да не се натъпчеш преди тренировка. Всички изброени храни се препоръчват под формата на лека закуска, а не на цяло хранене.

  Преяждането преди тренировка може да доведе до проблеми с храносмилането, умора, гадене и повръщане.

Оставете коментар

Cancel reply